מה הערכים שלכם? ולמה זה חשוב?

"מה הערכים שלכם?", שאלה פשוטה, נדמה לנו שאנחנו יכולים לענות בקלות, אבל בדרך כלל יוצאת לנו "רשימת קניות" של ערכים, כאלה שהיינו רוצים לפעול לפיהם, אולי רשימה של ערכים שלימדו אותנו שהם חשובים, אבל זה פספוס גדול. אל תנסו לרצות אף אחד עם רשימת ערכים "נוצצת". זה לא עובד. לכל אחד יש "מודל לחיקוי", אבל המונח הזה קצת מבלבל. למה? אם תאמצו תפיסה, דפוסי התנהגות, או סגנון דיבור של מישהו אחר, בתקווה שזה יעזור לכם "לאמץ" את החוזקות והסגנון שלו, לא תצליחו לאורך זמן להיות עקביים, וזה יצור תסכול ותחושת חוסר הצלחה. המודל לחיקוי הוא מודל אולי מבחינת ההצלחה שלו, אבל נכון יותר לקרוא לו "מודל להשראה", כי זה מה שנכון לקחת ממנו, השראה.

מה קורה כשלמנהיגים אין בהירות לגבי הערכים שלהם, ואין להם תפיסת מנהיגות מגובשת? חוסר אותנטיות. ומה הבעיה עם זה? התנהגות מבולבלת ולא עקבית, קושי לקבל החלטות בנסיבות מורכבות, וסדרי עדיפויות מטושטשים. איך זה מרגיש ואיך זה נראה? זה נראה כמו מישהו "לא אפוי", לא צפוי בהחלטות שלו, מנסה לרצות את הסביבה, ואף להימנע מלקבל החלטות. ובמקרים שבהם מקבלים החלטה, מגלים שקיים קושי להסביר את ההחלטה.

אחד המחקרים מראה שמונהגים שדרגו את המנהיגים שלהם ב-20% העליונים בבהירות הערכים שלהם, ותפיסת המנהיגות שלהם, היו בעלי רגשות חיוביים יותר כלפי הארגון. הייתה להם רוח צוות חזקה יותר, היו גאים יותר בארגון שלהם, היה להם ברור יותר מה מצפים מהם, נכונות גבוהה יותר להשקעה בעבודה קשה ובשעות עבודה, הביעו אמון רב יותר בהנהלה, והרגישו משמעותיים יותר.

מנהיגים שהערכים שלהם ברורים להם, והם משדרים אותם בהצלחה, מגדילים את הרווח לארגון פי 5!!!! הערכים שלנו משפיעים על כל תחום בחיים שלנו, על מאות ההחלטות שאנחנו מקבלים בכל יום, באופן מודע ולא מודע, קובעים את סדר העדיפויות שלנו, למה נגיד כן ולמה לא, עוזרים לנו להסביר את ההחלטות שלנו, ועוזרים לנו לנווט כשיש חוסר וודאות.

מנהיגות היא אומנות, וכמו כל אומנות, היא סוג של ביטוי עצמי, ומנהיג צריך לדעת לבטא את עצמו בדרך שייחודית לו. אי אפשר להנהיג דרך ערכים ופעולות של מישהו אחר, אנשים הולכים אחרי המנהיג בגלל מי שהוא, בגלל הקול הייחודי שלו. אבל מנהיגות היא לא רק הערכים של המנהיג, אלא גם הערכים של המונהגים. כמו שהערכים של המנהיג מניעים אותו ויוצרים מחויבות לארגון, כך גם הערכים של המונהגים. אנשים יהיו מחוברים יותר למקום שבו הם ירגישו בטוחים שיוכלו להישאר נאמנים לערכים שלהם.

מנהיג לא דואג רק לערכים שלו, אלא מבין את הערכים של המונהגים, ויוצר שותפות ומחויבות סביב ערכים משותפים. בניית ארגון סביב ערכים משותפים מגבירה את המוטיבציה, תחושת האפקטיביות, הגאווה, הנאמנות ועבודת הצוות, וכמובן מפחיתה לחצים ומתחים.

מעניין? שתפו 

WhatsApp
Email
LinkedIn
Twitter
Facebook

1 מחשבה על “מה הערכים שלכם? ולמה זה חשוב?”

  1. פינגבאק: מה הגורם שמבדיל הכי הרבה בין מנהיגים? - אייל גונן - מנהיגות מזווית אחרת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עשוי לעניין אותך גם

ניהול זמן
אייל גונן

יותר פגישות, פחות עבודה

למרות שלפגישות יש משמעות פורמלית וא-פורמלית בארגונים, מחקר חדש מצא ש-70% מכלל הפגישות מונעים מהעובדים לעבוד ולהשלים את המשימות שלהם, והמחיר הוא לא רק פגיעה ביעילות ואפקטיביות העבודה, אלא גם פגיעה ברווחה הפסיכולוגית, הפיזית והנפשית.

במחקר שפורסם לאחרונה בדקו 76 חברות, וכשצמצמו את נפח הפגישות ב-40%, תפוקת העובדים עלתה ב-71%!! העובדים הרגישו מועצמים ואוטונומיים יותר, וכך התוצאה הייתה עליה של 52% בשביעות הרצון.

היתרונות של צמצום הפגישות מגיעים לרמה האופטימלית ביותר לאחר צמצום הפגישות ב-80%-60%, ויורדים בצמצום נוסף מעבר לכך. כשהפגישות מצטמצמות כמעט לחלוטין, שביעות הרצון, הפרודוקטיביות ומעורבות העובדים יורדים משמעותית, מפני שמגיעים לרמה שהאנשים מרגישים שלא רואים אותם כלל, ולכן המחקר ממליץ על שמירה של יום-יומיים לפגישות.

קרא עוד »
התפתחות אישית
אייל גונן

"הדבקה חברתית" – תרגיל של אלופים לשנה החדשה

יש משפט שאומר שאנחנו הופכים להיות הממוצע של חמשת האנשים שאנחנו נמצאים בסביבתם הכי הרבה זמן. אז מה זה אומר? "הדבקה חברתית" אומרת שאנחנו מושפעים הכי הרבה מהאנשים שאנחנו בסביבתם הכי הרבה זמן, מאנשי "מעגל הליבה" שלנו.

קרא עוד »
הצלחה
אייל גונן

לאן אתם רוצים להגיע?

אנשים רוצים להגיע להישגים אבל לא מוכנים להשקיע ואפילו לסבול את מה שנדרש לשם כך. כולם רוצים להיות רונאלדו, לינוי אשרם או יובל שמלא, אבל לא באמת. רוצים להצליח כמוהם, לזכות בתהילה, אבל לא באמת מוכנים ל-12 אימונים בשבוע, לא באמת מוכנים להתאמן בכל מזג אוויר, לוותר עם בילויים, לסחוב פציעות, לשמור על תזונה, לתחזק מנטליות של אלוף. התוצאה היא שלא משקיעים מספיק, ואז בשלב מסוים מוותרים על החלום.

קרא עוד »