מנהיגות?

ניסיתי להבין את התופעה הזו שנקראת מנהיגות.

הרי כשאנחנו רואים מנהיג, אנחנו יודעים לזהות שמדובר במנהיג, אבל איך מגדירים מנהיגות?

איך מגדירים מנהיג טוב? לפי האפקטיביות שלו? חלק מגדולי הדיקטטורים היו מנהיגים אפקטיביים מאוד. אלכסנדר מוקדון למשל נקרא "אלכסנדר הגדול" בפי היוונים, אך בפי הפרסים נקרא "אלכסנדר הברברי" בגלל שהחריב את תרבותם.

באחד הניסיונות למצוא הגדרה למנהיגות, פנו לכ-100 מנהיגים מוצלחים וביקשו מהם להגדיר מהי מנהיגות. מהר מאוד הבינו שכל אחד מהמנהיגים פחות הגדיר מהי מנהיגות, ובעצם יותר תאר את עצמו. זו הבעיה גם עם כל המנהיגים יוצאי הדופן שכותבים אוטוביוגרפיה מפוארת על מנהיגותם. בסופו של דבר כדאי לזכור שמנהיגים יוצאי דופן, הם עדיין יוצאי דופן..

אם פונים לגוגל, המצב אף מחמיר, יש 5 מיליארד תוצאות לחיפוש "Leadership", וכמעט 1.5 מיליארד תוצאות לחיפוש "Leadership definition". דומה לניסיונות להגדיר "אושר", "הצלחה" ו"אהבה".

ההגדרה שאני מצאתי כהכי קולעת היא של הנרי קסינג'ר, שהגדיר מנהיג כ"מישהו שלוקח את האנשים לאן שהם לא יגיעו בעצמם". מההגדרה הזו מבינים שמנהיגות היא לא תלוית מעמד או תפקיד, אלא הגדרה של תוצאה.

אז למה בעצם כולם מתעסקים במנהיגות? בגלל שמנהיגות היא ה-X פקטור, היא משנה את החיים, שלנו, ושל הסביבה. העולם נעשה מקום טוב יותר כשיש יותר מנהיגים טובים. זו הסיבה שחשוב לפתח מנהיגים.
בשנת 1938 מגזין TIME בחר בגבר השנה לא אחר מאשר את היטלר. מדוע? בגלל שהייתה לו ההשפעה הכי גדולה באותה השנה, סטלין נבחר פעמיים (1939,1942), ולהבדיל – גרטה טונברג בת ה-16 נבחרה השנה!!!!. אף אחד לא ביקש מגרטה להנהיג, ובהתחלה גם אף אחד לא התייחס אליה, אבל היא יצרה מומנטום עולמי, ומגזין TIME מתאר אותה כמי ש"החלה תנועה גלובלית בכך שהבריזה מבית הספר, וביצעה שביתת לימודים למען האקלים".

אם אני צריך להגדיר מנהיגות במילה אחת, זו "השפעה". והעניין במנהיגות, ובהשפעה, שאתה אף פעם לא תדע על כמה אנשים השפעת, לאן האדוות של המנהיגות שלך הגיעו. לפעמים דווקא הדברים הקטנים, אפילו הלא מודעים, הם אלה שמשפיעים על אחרים – לכל החיים.

אז מתי הזמן הנכון לפתח מנהיגות? עכשיו! למה? הזדמנויות להנהיג נמצאות מסביבנו בשפע, והן בהישג יד, אבל כמו שאמר John wooden: "כשהזדמנות מגיעה, זה מאוחר מדי להתכונן"…

מעניין? שתפו 

WhatsApp
Email
LinkedIn
Twitter
Facebook

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עשוי לעניין אותך גם

מנהיגות התפתחות אופקית התפתחות אנכית
התפתחות אישית
אייל גונן

"התפתחות אופקית" מול "התפתחות אנכית"

הרבה אנשים מספרים לי, שלא משנה לכמה הרצאות, ימי עיון או סדנאות הם הלכו במגוון רחב של מיומנויות, ועדיין הם לא באמת מרגישים שיפור. לא מרגישים שמצליחים להתקדם ולהגיע להישגים משמעותיים יותר.
הבעיה היא שאנחנו מתמקדים ב"התפתחות אופקית" של רכישת כלים, במקום ב"התפתחות אנכית" שהיא שינוי זהות, גישה וחיזוק התודעה.

קרא עוד »
הרגלים
אייל גונן

מה עדיף להיות צב או ארנב?

יש שתי תפיסות לחיים, שונות אחת מהשנייה, ודווקא אחרי שנים של ניסיונות לאמץ את גישת הארנב, אני מבין שאני הרבה יותר טוב בלהיות צב.

אז מה ההבדל בין הגישות? נניח שמציעים לכם שתי חלופות, החלופה הראשונה היא 3 מליון דולר כאן ועכשיו. החלופה השנייה היא לקבל סנט אחד, שמכפיל את ערכו במשך 31 ימים.

קרא עוד »
דיון פגישה מנהיגות ניהול רעיון
מנהיגות
אייל גונן

למה הרעיון שלי לא מתקבל?

אתם מעלים רעיון גאוני, אבל הקול שלכם לא זוכה להערכה? המחקרים מראים שמנהלים מעריכים ומתגמלים יותר עובדים שמתזמנים את הרעיונות והדעות שלהם, למועדים רלוונטים, ואף לעיתוי שבו "הנסיבות תומכות ברעיון החדש". "שקט אסטרטגי" הוא תזמון כך שהרעיון ייפול מוכן ואפוי על אוזניים קשובות, והאמת היא שאנחנו כבר די יודעים לזהות מה התזמון הנכון מבחינת הסביבה שלנו.

קרא עוד »