שעתו היפה של זלנסקי

5 נקודות על שעתו היפה של זלנסקי, שמראות איך דווקא מנהיג לא מנוסה עם 'ל' על הגב, מצליח לסחוף אחריו אומה שלמה באחד הרגעים המכריעים בהיסטוריה שלה.

1. השראה ואתוס לאומי –

כשהמערב הציע לזלנסקי ומשפחתו מקלט מדיני, זלנסקי ענה "הקרב כאן, אני זקוק לתחמושת נ"ט, לא לטרמפ". צ'רצ'יל נאם את נאומו המפורסם ומעורר ההשראה ב-13 במאי 1940 והצהיר "לא אוכל להציע אלא דם, עמל, דמעות ויזע".. והבטיח "להילחם בים, ביבשה ובאוויר", והמשיך עם "אתם שואלים מהי מטרתנו? אני יכול לענות במילה אחת: ניצחון. ניצחון בכל מחיר, ניצחון חרף כל אימה, ניצחון לא משנה כמה ארוכה וקשה הדרך, שכן ללא ניצחון אין הישרדות"..

מספרים שאחרי שסיים לנאום וכולם מחאו לו כפיים, פנה למזכירו הצבאי ואמר לו "אתה אל תחייך כל כך, בעוד שלושה חודשים שנינו מתים". אני נוטה להאמין שזלנסקי לא חושב שאוקראינה שוות כוחות לרוסיה, אבל נראה שהוא בהחלט מבין את המשמעות של להיות מנהיג בשעה מכרעת לאומה.

זלנסקי שהיה קומיקאי וגילם את דמותו של הנשיא בסדרה "משרת העם", מראה בינתיים שהוא באמת הגיע לתפקיד כדי לשרת את העם. הוא מבין שלא מדובר באיזושהי בעיה קטנה שאפשר לטאטא הצידה ולהמשיך לשלוט בשקט, והוא מחליט לעשות משהו גדול הרבה יותר, הוא בונה את האתוס הפטריוטי האוקראיני. לא אומה שחונה בצילה של רוסיה, אלא עם שנלחם על חירותו, מול מעצמה גדולה ומאיימת. ובלי קשר לתוצאה שתהיה בסוף, זה מסוג הרגעים שמשפיעים על אתוס של עם למשך שנים. אנחנו מכירים את זה.

2. המרחק מהאנשים שלו, זה המרחק של האנשים מהחזון והמשימה –

החיילים הרוסים שנתפסו בשבי תועדו אומרים שהם "רק נשלחו לרוסיה", והם "לא יודעים מה הם עושים". זה מנוגד לגמרי מהאמירות של החיילים ובעיקר האזרחים האוקראינים, שמתגייסים עכשיו לצבא, והמראות של הגברים מפנים את המשפחות וחוזרים להילחם, כשהם אומרים שזה קרב על הבית, והם בטוחים שהם ינצחו.

אחד הסמלים עד כה במלחמה, הוא החייל ויטלי סקקון, שמסר את נפשו ופוצץ את הגשר כדי למנוע משיירת טנקים רוסיים לעבור. זה ההבדל בין מנהיג ששולח את האנשים שלו להילחם מלחמה לא מוצדקת, לבין מנהיג שנשאר עם האנשים שלו ונלחם מלחמה צודקת. איפה רואים את זה עוד? בתמונות של פוטין יושב בראש השולחן כשהשרים שלו מרוחקים ממנו, לעומת זלנסקי שמצולם עם האנשים שלו, מסתובב, נגיש, מעודד.

3. אומץ ואמון –

זלנסקי אמיץ, מאוד, למרות שהוא יודע מה המחיר, והעם האוקראיני הולך אחריו. זלנסקי הרוויח את האמון של האוקראינים, שגילו מה שהכי בולט ברגעי משבר קיצוניים – מיהו המנהיג האמיתי שלהם, כי כשהגלים גוברים, הגיבורים מתגלים. הם נותנים בו אמון לא בגלל ההצהרות שלו, אלא בגלל המעשים שלו. הוא מעורר תקווה, והוא נתפס כנציג העם ולא כנציג החונטה המושחתת.

4. הבטחות צריך לקיים –

עד כמה שזה נראה מוזר, זלנסקי נראה כמו מנהיג שבאמת מתכוון לעמוד בהבטחות הבחירות שלו ובמצע שנבחר על בסיסו. זלנסקי נבחר לנשיאות ברוב של כ-70%, אחרי שהבטחת הבחירות שלו הייתה להתקרב למערב ולהצטרף לברית נאט"ו, וגם להחזיר את האי קרים ואת המחוזות שנמצאים בשליטת בדלנים פרו רוסיים. זה לא שהוא לא ידע שיש לזה מחיר, זה לא שהעם לא ידע, אבל זלנסקי מראה את ההבדל בין מי שמבטיח כדי להגיע לשלטון, לבין מי שמגיע לשלטון כדי לממש את שהבטיח.

5. הזדמנות להנהיג –

אחד העקרונות בפיתוח מנהיגות הוא לתת הזדמנויות להתנסות בהובלה ולהנהיג, וככה ללמוד על עצמך כמנהיג ולשפר את היכולת שלך להנהיג. עד כמה שזה נשמע מוזר, זלנסקי 'תרגל' מנהיגות כששיחק את תפקיד הנשיא בסדרה "משרת העם". בעצם הוא קיבל מזה השראה, האמין שהוא יכול לעשות את זה, ובפועל למרות שהכל מתוסרט, זה היה מבחינתו fake it till you make it. איזה כיף לראות עוד הוכחה שכדי להיות מנהיג לא צריך חונטה, תארים או רזומה, צריך פשוט לעשות "מעשים מנהיגותיים", ולרצות להשפיע.
לנו נותר לקוות שששון גבאי לא יקח את "פולישוק" לפוליטיקה..

אגב, זלנסקי אמר בראיון בסמוך לבחירות "אני מעדיף שלא תתלו במשרדים שלכם את התמונות שלי, תתלו את התמונות של הילדים שלכם".

מעניין? שתפו 

WhatsApp
Email
LinkedIn
Twitter
Facebook

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עשוי לעניין אותך גם

אברהם לינקולן מנהיגות
מנהיגות
אייל גונן

אברהם לינקולן – התגלמות המנהיגות

אברהם לינקולן הוא בעיני התגלמות המנהיגות והוא נחשב לאחד הנשיאים הגדולים בהיסטוריה האמריקאית, שהוביל את האומה להישגים משמעותיים, בעיקר בגלל הדרך שבה בחר להנהיג ולהוביל.  
מדהים לראות שלינקולן הביא לידי ביטוי כבר בתקופתו בסגנון מנהיגותו, סגנונות מנהיגות "מודרניים" כמו מנהיגות אותנטית, מנהיגות משתפת, מנהיגות אדפטיבית ומנהיגות משרתת. היכולת לא להסתנוור מכח, לדבוק בעקרונות שלך, להנהיג בענווה ולזכור בכל בוקר שבאת לשרת ולא לשלוט, זאת הסיבה שג'ון פ. קנדי אמר עליו "לינקולן לא היה רק נשיא ארצות הברית, הוא היה נשיא העם האמריקאי".

קרא עוד »
איזון קריירה משפחה
אייל גונן

שיווי משקל מנהיגותי – ההתפטרות הגדולה

"נקודת שיווי המשקל המנהיגותית" זזה, וכשמדברים על "ההתפטרות הגדולה", רגע לפני שקופצים למסקנות על "דור עצלן" או "מפונק", כדאי להבין למה היא זזה, ומהו אתגר המנהיגות.
בסקר שנערך בפברואר 2022 וכלל 15,000 עובדים, צנחה תחושת העובדים כי דואגים מאוד לרווחתם עד לרמה של 24%!!, זוהי ירידה מתמשכת במהלך השנתיים האחרונות, מאז הפיק של תחילת הקורונה, לרמה נמוכה עוד יותר ממה שהייתה לפני הקורונה.

האנשים כבר לא מוכנים לשעבד את האושר שלהם תמורת עבודה, וארגון שלא יבין את זה, יישאר עם העובדים הפחות טובים, אלה שאין להם ברירה. האם העובדים יתגמשו, או שדווקא הארגונים הם אלה שיתגמשו? נחכה ונראה.

קרא עוד »
מנהיגות
אייל גונן

ההשפעה והרטוריקה של זלנסקי

זלנסקי יודע שבאמצעות רטוריקה נכונה אפשר לזכות באהדת הקהל, ושבלי קשר האמת אינה עומדת למבחן, אלא היכולת ליצור יחס אוהד בין הנואם והקהל, שבאמצעותו העברת המסר הופכת לקלה יותר.
זלנסקי כמו רטוריקן טוב, יודע להתאים עצמו ולדבר אל כל קהל בשפה הרלוונטית אליו, ולהעביר לו מסר ייחודי כדי להניע את הקהל לחשוב על הדברים לעומק. אחת הדרכים הנפוצות ביותר ושבה משתמש גם זלנסקי, היא ביצוע אנלוגיות שמאפשרות הבנה מהירה יותר, ועל בסיס העובדות המוזכרות, קל להעביר ולהבהיר את הטיעון. רטוריקן טוב מוצא את המשותף בינו ובין הקהל, ומטרת האנלוגיה לאירועי העבר שרלוונטים לקהל, היא לגרום לקהל לראות את המציאות דרך עיני הנואם.

קרא עוד »