מנהיגות - מהי מנהיגות?

מנהיגות הגדרה / מהי מנהיגות?

מה ההגדרה של מנהיגות? מהי מנהיגות? אני מניח שקשה לכם למצוא הגדרה מדויקת, אבל אני בטוח שכשאתם רואים מנהיג – אתם יודעים שהוא מנהיג.

פרופ' רוברט לורד פיתח את תיאורית המנהיגות המרומזת (Implicit Leadership), לפיה היות ומנהיגות היא "בעיני המתבונן", לכל אחד מאתנו יש תפיסה לגבי איך נראה מנהיג אפקטיבי ומכך גם התשובה לשאלה מהי מנהיגות או מיהו מנהיג. אנחנו נוטים ליצור לעצמנו תבניות, מעין "אב טיפוס" שמי שיתנהג לפיו, יחשב בעינינו כמנהיג.

איך נגדיר מהי מנהיגות? איך נגדיר מיהו מנהיג טוב? לפי האפקטיביות שלו? חלק מגדולי הדיקטטורים היו מנהיגים אפקטיביים מאוד (לפחות לתקופות מסוימות). אלכסנדר מוקדון למשל נקרא "אלכסנדר הגדול" בפי היוונים, אך בפי הפרסים נקרא "אלכסנדר הברברי" בגלל שהחריב את תרבותם. 

באחד הנסיונות למצוא הגדרה למנהיגות, פנו לכ-100 מנהיגים מוצלחים וביקשו מהם להגדיר מהי מנהיגות. מהר מאוד הבינו שכל אחד מהמנהיגים פחות הגדיר מהי מנהיגות, ובעצם תיאר את עצמו. זו הבעיה עם כל המנהיגים יוצאי הדופן שכותבים אוטוביוגרפיה מפוארת על מנהיגותם. 

תזכרו שמנהיגים יוצאי דופן, הם אכן יוצאי דופן ולא מתארים את כלל המנהיגים. אגב גם הניסיון של המחקר לחקור במדויק מהי מנהיגות לא כל כך צלח. 

פרופ' סו אשפורד מאונ' מישיגן שאלה קבוצת אנשים כמה נח להם לתאר את עצמם כ"רגישים", "אינטלגנטים", "מסורים", "דינמיים" ו"מנהיגים". הנשאלים נדרשו להציג את התשובות שלהם לאחרים, אך הדבר המפתיע הוא שהם הרגישו הרבה יותר נח להגדיר את עצמם באמצעות 4 התכונות הראשונות, מאשר להגדיר את עצמם כמנהיגים. לנשים אגב, היה עוד פחות נח מהגברים להגדיר עצמן כמנהיגות.

אם פונים לגוגל, המצב אף מחמיר, יש 5 מיליארד תוצאות חיפוש למושג "Leadership", וכמעט 1.5 מיליארד תוצאות חיפוש למושג "Leadership Definition". דומה לנסיונות למצוא הגדרה למושגים "אושר", "הצלחה" ו"אהבה".

ההגדרה שאני מצאת כקולעת היא של הנרי קיסינג'ר, שהגדיר מנהיג כ"מישהו שלוקח את האנשים לאן שהם לא יגיעו בעצמם". מההגדרה הזו מבינים שמנהיגות לא תלויה במעמד או תפקיד, אלא היא הגדרה של פעולה ותוצאה.

מנהיגות והשפעה

אז למה כולם מתעסקים במנהיגות? בגלל שמנהיגות היא ה-X פקטור, היא משנה את החיים, שלנו ושל הסביבה. העולם נעשה מקום טוב יותר כשיש יותר מנהיגים טובים. זו הסיבה שחשוב לפתח מנהיגות חיובית וערכית. 

בשנת 1938 מגזין TIME בחר בגבר השנה לא אחר מאשר את היטלר. מדוע? בגלל שהייתה לו ההשפעה הכי גדולה באותה השנה. סטלין אגב נבחר פעמיים (1939,1942). אגב גם גרטה טונברג נבחרה לאשת השנה כשהייתה בת 16. אף אחד לא ביקש ממנה להנהיג, ובהתחלה גם אף אחד לא התייחס אליה, אבל היא יצרה מומנטום עולמי, ומגזין TIME תיאר אותה כמי ש"החלה תנועה גלובלית בכך שהבריזה מבית הספר, וביצעה שביתת לימודים למען האקלים".

אם אני צריך להגדיר מנהיגות במילה אחת, זו "השפעה". והעניין במנהיגות, ובהשפעה, שאתה אף פעם לא תדע על כמה אנשים השפעת, לאן האדוות של המנהיגות שלך הגיעו. לפעמים דווקא הדברים הקטנים, אפילו הלא מודעים, הם אלה שמשפיעים על אחרים – לכל החיים.

אז מתי הזמן הנכון לפתח מנהיגות? עכשיו! למה? הזדמנויות להנהיג נמצאות מסביבנו בשפע, והן בהישג יד, במרחק של החלטה, אבל כמו שאמר John Wooden: "כשהזדמנות מגיעה, זה מאוחר מדי להתכונן…". 

מנהיגות חדשה הרצאת מנהיגות מהי מנהיגות סדנת מנהיגות מנהיגות אפקטיבית מנהיג חזון מנהיגות משרתת מנהיגות מעצבת אייל גונן מנהיגות מזווית אחרת הגדרת מנהיגות

המנהיגות הישנה והמנהיגות החדשה

המנהיגות המסורתית מתבססת על היררכיה, על מעמד, על תפקידים, היא לינארית וחד כיוונית, המנהיג יודע הכל ומשתמש במיקרו-ניהול. זוהי מנהיגות מבדלת, עסוקה באגירת כח, הגדלת כמות המונהגים והתלות בה, היא אינה מעצימה או מטפחת עצמאות ומנהיגות בארגון, חונקת את היצירתיות וכך היא מתחזקת את הצורך התלותי בה. המידע נשמר כ"כח", ונמסר רק למי שחייב לדעת.

המנהיגות החדשה היא מנהיגות קשובה, מקדמת שיתופי פעולה, משרתת רעיון ואנשים, מעצימה, מבזרת את המשאבים, מטפחת מנהיגים בארגון, ודואגת לתחושת המשמעות של האנשים. זוהי מנהיגות פתוחה ללמידה, שמפגינה אותנטיות ופגיעות, שקיפות, משתפת באתגרים ופתוחה לרעיונות חדשים מכל דרג בארגון.

המנהיגות המסורתית פועלת ממקורות כח חיצוניים, ואילו המנהיגות החדשה פועלת ממקורות כח פנימיים, שמביאים לידי ביטוי דרך תקשורת בריאה ואפקטיבית, את הערכים, המשמעות והמחויבות. המנהיגות החדשה מביאה לידי ביטוי "מיומנויות רכות" ואינטליגנציה רגשית, על פני הקרירות והציניות של המנהיגות המסורתית.

מנהיגות מסורתית מתבססת על ה-Having, על התארים, הטייטלים, ההיררכיה, הכח והמשאבים, ומשם נעה ל-Doing, לעשייה היומיומית. לעומתה המנהיגות החדשה מגיעה מאזור ה-Being, זוהי מנהיגות מודעת יותר, לעצמה ולסביבה, ומשם נעה ל-Doing, ופועלת באופן מודע, בטוח ורגוע הרבה יותר.

הדור הנוכחי מחפש מנהיגות אחרת, פחות ופחות מוכנים להיות תחת מנהיגים מסורתיים, גם בארגונים "היררכיים-מסורתיים" האפקטיביות של מנהיגות כזו הולכת ופוחתת. המעורבות של העובדים פוחתת, והם פשוט עוזבים ארגונים כאלה, ועבור מי שנשאר הארגונים האלה הופכים לברירת מחדל.

מנהיגות מסורתית פועלת באמצעות שליטה באנשים, ואילו המנהיגות החדשה פועלת באמצעות שליטה עצמית.

מנהיגות מודעת ומנהיגות אותנטית

המנהיגות החדשה היא מנהיגות מודעת, העוסקת קודם בהתפתחות כאדם, בהתפתחות האישית, במודעות העצמית, בהכרות עם החוזקות שלנו, הערכים שמניעים אותנו, האמונות שלנו, ודרך זה בהתפתחות כמנהיגים. המנהיגות החדשה לא נמצאת בראש הפירמידה, אלא נמצאת בכל מקום בארגון, היא אותנטית ויוצרת ערך מתמשך.

באחד המחקרים ניתחו 6,977 הערכות של מנהלים כדי לזהות "נקודות עיוורון", והשוו את התוצאות לנתונים הפיננסיים של 486 החברות שבהן פעלו המנהלים, ושנסחרו בבורסה. לאחר מעקב אחרי ביצועי המניות במשך 30 חודשים, גילו שארגונים עם אחוזים גבוהים יותר של מנהיגים המודעים לעצמם, הציגו ביצועים פיננסיים גבוהים יותר.

המנהיגות המסורתית מתמקדת בתוצאות, המנהיגות החדשה מתמקדת בתוצאות דרך יצירת ערך לאנשים. לחברות עם עובדים מעורבים מאוד, יש צמיחה של פי 2.5 בהכנסות מחברות עם מעורבות עובדים בינונית ונמוכה.

המקורות של המנהיגות המסורתית הם במהפכה התעשייתית, כשנדרש להכשיר עובדים בצורה מהירה, לבצע עליהם בקרה צמודה, לדאוג לתגמול הולם ולדאוג ליעילות המערכת. בשביל זה היה צריך היררכיה.

מה שמאפיין את המנהיגות החדשה, הם מנהיגים רגועים יותר, בטוחים יותר בעצמם, שלא פועלים מתחושת פחד ולא מרגישים מאוימים, הם מודעים ליכולות שלהם ולערך שהם נותנים לארגונים. הם מודעים לעובדה שמוכשרים ככל שיהיו הם לא יוכלו לעשות את הדברים לבד, והם בעיקר מבינים שהארגון והמטרה חשובים מהם, ולכן הם גם מטפחים את המנהיגים הבאים בארגון, זוהי מנהיגות נטולת אגו.

מנהיגות מעצבת

מודל הטווח המלא של המנהיגות 

מודל הטווח המלא של המנהיגות (Full Range Leadership Model) פותח על ידי ברנס (Bernard M. Bass) והוא מבוסס על תיאוריית המנהיגות של פיירסון (James MacGregor Burns) ועל יותר מ-100 שנים של מחקר בתחום המנהיגות. מודל זה מתאר את מגוון הסגנונות המנהיגותיים שיכולים להיות קיימים בתפקידי מנהיגות, במתח שבין אפקטיביות ומעורבות, החל מ"אי מנהיגות", דרך מנהיגות מתגמלת ועד מנהיגות מעצבת. להלן שלושת הקטגוריות המרכזיות במודל:

1. מנהיגות מעצבת (Transformational Leadership)

מנהיגות מעצבת, הנקראת גם "מנהיגות מתמירה", מתמקדת בהנעת השינויים בארגון ובצמיחה האישית של העובדים. היא מעוררת השראה ומביאה לשינוי חיובי על ידי עידוד התפתחות אישית וקידום יצירתיות. המרכיבים העיקריים שלה כוללים:

  • הנעה (מוטיבציה) באמצעות השראה (Inspirational Motivation): המנהיג מעורר השראה ומניע את הצוות באמצעות חזון ברור ומלהיב.
  • התייחסות אישית (Individualized Consideration): המנהיג מתייחס לצרכים האישיים של כל חבר צוות ומספק תמיכה אישית.
  • מודל לחיקוי והזדהות (Idealized Influence): המנהיג מהווה דוגמה אישית על ידי התנהגות אתית ועקבית, מה שמוביל להערכה והערצה.
  • איתגור אינטלקטואלי (Intellectual Stimulation): המנהיג מעודד את הצוות לחשוב בצורה יצירתית ולפתור בעיות בדרכים חדשות.

השפעת מנהיגות מעצבת

מנהיגות מעצבת יכולה להשפיע בצורה משמעותית על הארגון ועל הצוותים. ההשפעה ניכרת בכמה תחומים עיקריים:

  • שיפור ביצועים והישגים: מנהיגות מעצבת מביאה לשיפור בביצועים והישגים של הצוות. כאשר העובדים מרגישים מעורבים ומוטיבציה על ידי החזון וההשראה של המנהיג, הם נוטים להוציא את המיטב מעצמם ולהשיג תוצאות גבוהות יותר.
  • פיתוח אישי ומקצועי: המנהיגות המעצבת תומכת בפיתוח אישי ומקצועי של העובדים. באמצעות הערכה אישית ועידוד לחשיבה יצירתית, עובדים יכולים לשפר את כישוריהם ולצמוח בתפקידם.
  • הגברת המחויבות והנאמנות: מנהיגים מעצבים מגבירים את המחויבות והנאמנות של הצוותים. כאשר העובדים רואים את המנהיגות כדוגמה אישית וערכית, הם נוטים להיות מחויבים יותר למטרות ולערכים של הארגון.
  • יצירת תרבות ארגונית חיובית: מנהיגות מעצבת מסייעת ביצירת תרבות ארגונית חיובית. המנהיגים מעודדים סביבה של תמיכה, יצירתיות, ושיתוף פעולה, מה שתורם לאווירה כללית טובה ולרווחת העובדים.

2. מנהיגות מתגמלת / עסקאית (Transactional Leadership)

מנהיגות מתגמלת מתמקדת בהשגת תוצאות על ידי תיאום, שיפוט ותיקון התנהגות. היא מתמקדת בחילופי תועלת, כלומר, המנהיג מבצע תיאום עם הצוות כדי להשיג את המטרות המוגדרות, ובהתאם לתוצאה הצוות יתוגמל, והמנהיג יתקן את ההתנהגות במידת הצורך. המנהיגות מתגמלת כוללת את המרכיבים הבאים:

  • תגמול ותמריצים (Contingent Reward): המנהיג מתגמל את הצוות על ידי מתן תמריצים ותמורה עבור ביצועים טובים.
  • ניהול לפי חריגות (Management by Exception): המנהיג מתערב רק כאשר תקלות מתרחשות או כאשר יש בעיות בתוצאות.

3. אי מנהיגות "שב והנח" (Laissez-Faire Leadership)

מנהיגות מסגנון זה היא בעצם אי-מנהיגות, זהו מצב של כמעט הימנעות מהתערבות, מצב שבו המנהיג מעניק חופש רב לצוות ומפחית את רמת ההתערבות והנחייה, גם כאשר נדרשת התערבותו. זה כולל:

  • אי התערבות (Non-Interference): המנהיג נמנע מהתערבות בניהול יומיומי של הצוות.
  • היעדר הכוונה (Lack of Guidance): המנהיג אינו מספק הכוונה או תמיכה מספקת כאשר מתעוררות בעיות.