מנהיגות ואגו – "מחלת המנכ"ל"

איך מעצמה כמו רוסיה לא מצליחה במשך שלושה שבועות לבצע משהו שתוכנן להתבצע ביומיים? מה גורם לפער הכל כך גדול בין האסטרטגיה המאיימת והביצוע הכושל? הרי לאף אחד אין ספק לגבי אמצעי הלחימה והגודל של הצבא הרוסי אל מול הצבא האוקראיני.

פוטין סובל מ"מחלת המנכ"ל", הכוונה היא לפער במידע שנוצר אצל המנהל, כתוצאה מכך שאנשים מסתירים ממנו מידע חשוב. איזה מידע מסתירים? כל מידע לא מחמיא, אי מימוש הנחיות, כישלונות או ביקורת. אף אחד לא רוצה להיתפס כזה שמביא את הבשורות הרעות, או להביע חוסר אמון ברעיונות או בפנטזיות המטורללות של פוטין במקרה הזה, להראות בתור מי שלא "זורם" עם הרעיונות שלו.

כשרוצים לרצות את המנהל, מסננים את המידע שזורם מעלה בהיררכיה, כך שרק המידע המחמיא יגיע, וככה המנהל לא באמת מקבל משוב כנה ואמיתי מהסביבה על סגנון המנהיגות, התרבות הארגונית, תחושות האנשים, התוצאות בפועל וכמובן שגם לא המוכנות והיכולת של האנשים לממש את הרעיונות שלו. התוצאה היא שהמנהל מרגיש אפילו מחוזק יותר, וממשיך ביתר שאת באותו כיוון.

לפעמים התפיסה של האנשים שקרובים למנהל, אותו "מעגל פנימי", היא שלאור ההכרות שלהם עם המנהל, בכל מקרה הוא לא ישנה את דעתו בנושא שיובא בפניו, מה שכן, הוא ישנה את דעתו לגבי מי שיביא את הבשורה הרעה, ולכן מה התועלת בזה? גם להסתכן וגם לא יקרה שום דבר? אנשי "המעגל הפנימי" לא באמת שומרים על המנהל, אלא שומרים על עצמם, והופכים ל"מעגל המרצים".

הדרך להתגבר על הפער במידע מהימן, היא באמצעות יציאה מעבר ל"מעגל המרצים", ומציאת האנשים שמוכנים לתת משוב מהימן, ואלה יהיו בד"כ דווקא לא האנשים הקרובים ביותר, הנמצאים סביב המנהל בתדירות גבוהה. האלוף במיל' רם רוטברג, מפקד חיל הים לשעבר, סיפר בראיון פרישה, שתמיד כשרצה לדעת מה המצב בשטח, ויתר על המצגות שהוצגו לו ע"י המפקדים הבכירים, וירד לשטח לדבר עם האנשים הזוטרים והמילואימניקים, מהם קיבל את המידע האמין ביותר.

האגו של פוטין בשילוב הפחדנים שמקיפים אותו, ולא בטוח שאפשר להאשים אותם, זה שילוב בעייתי מאוד כשנתקלים במנהיג כמו זלנסקי ובעם האוקראיני שמוכנים להילחם בשביל העקרונות והחופש שלהם.

בנג'מין פרנקלין אמר ש"הגאוותן שונא גאווה אצל אחרים", וכשמנהיג עם אגו מנופח חש מאוים ע"י מישהו אחר, הוא דואג להסיר את האיום.. ועל זה אמר ניטשה "האכזריות היא תרופתה של גאווה שנפגעה".

מעניין? שתפו 

WhatsApp
Email
LinkedIn
Twitter
Facebook

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עשוי לעניין אותך גם

התפתחות אישית
אייל גונן

איך מכשירים לוחמים ביחידת העילית של צה"ל?

ביחידה שהיא שונה במהותה, גם ההכשרה מתבצעת באופן שונה. הנה כמה עקרונות שעוזרים להכשיר לוחמים ברמה הגבוהה ביותר, הקשורים לרפלקציה, הכשרה, תכנון ואוטונומיה. כך מכשירים את הלוחמים והמפקדים ביחידת העלית.

קרא עוד »
מנהיגות
אייל גונן

תרבות ארגונית מול אסטרטגיה

הסיפור על חברה משפחתית, שבני המשפחה רצו למכור אותה. שתי חברות התמודדו על קניית החברה, אמריקאית ויפנית, ובני המשפחה שהיו חובבי חתירה, החליטו לערוך מספר מקצי חתירה כדי לבחון את תפקוד ההנהלות של החברות במשימה הדורשת תכנון, ארגון, יכולת ביצוע ומשמעת.

קרא עוד »
איזון קריירה משפחה
אייל גונן

מג'אנגלים כל היום?

אתם מג'אגלים עם חמישה כדורים, נזהרים שאף כדור לא יפול. יש כדור אחד שאין סיכוי שתתנו לו ליפול, השאלה היא איזה כדור זה?. בבקשה מכם, בפעם הבאה שתמצאו את עצמכם מגא'נגלים, תבדקו שוב על איזה כדור אתם שומרים הכי הרבה, ואיפה אתם מוכנים לשלם את המחיר…

קרא עוד »