מהי מנהיגות?
הגדרת מנהיגות
מה ההגדרה של מנהיגות? מהי מנהיגות? אני מניח שקשה לכם למצוא הגדרה מדויקת, אבל אני בטוח שכשאתם רואים מנהיג – אתם יודעים שהוא מנהיג.
איך נגדיר מנהיגות? איך נגדיר מנהיג כמנהיג טוב? לפי האפקטיביות שלו? חלק מגדולי הדיקטטורים היו מנהיגים אפקטיביים מאוד (לפחות לתקופות מסוימות). אלכסנדר מוקדון למשל נקרא "אלכסנדר הגדול" בפי היוונים, אך בפי הפרסים נקרא "אלכסנדר הברברי" בגלל שהחריב את תרבותם.
באחד הנסיונות למצוא הגדרה למנהיגות, פנו לכ-100 מנהיגים מוצלחים וביקשו מהם להגדיר מהי מנהיגות. מהר מאוד הבינו שכל אחד מהמנהיגים פחות הגדיר מהי מנהיגות, ובעצם תיאר את עצמו. זו הבעיה עם כל המנהיגים יוצאי הדופן שכותבים אוטוביוגרפיה מפוארת על מנהיגותם. תזכרו שמנהיגים יוצאי דופן, הם אכן יוצאי דופן ולא מתארים את כלל המנהיגים. אגב גם הניסיון של המחקר לחקור במדויק מהי מנהיגות לא כל כך צלח.
אם פונים לגוגל, המצב אף מחמיר, יש 5 מיליארד תוצאות חיפוש למושג "Leadership", וכמעט 1.5 מיליארד תוצאות חיפוש למושג "Leadership Definition". דומה לנסיונות למצוא הגדרה למושגים "אושר", "הצלחה" ו"אהבה".
ההגדרה שאני מצאתי כהכי קולעת היא של הנרי קסינג'ר, שהגדיר מנהיג כ"מישהו שלוקח את האנשים לאן שהם לא יגיעו בעצמם". מההגדרה הזו מבינים שמנהיגות היא לא תלוית מעמד או תפקיד, אלא הגדרה של תוצאה.
אז למה בעצם כולם מתעסקים במנהיגות? בגלל שמנהיגות היא ה-X פקטור, היא משנה את החיים, שלנו, ושל הסביבה. העולם נעשה מקום טוב יותר כשיש יותר מנהיגים טובים. זו הסיבה שחשוב לפתח מנהיגים.
בשנת 1938 מגזין TIME בחר בגבר השנה לא אחר מאשר את היטלר. מדוע? בגלל שהייתה לו ההשפעה הכי גדולה באותה השנה, סטלין נבחר פעמיים (1939,1942), ולהבדיל – גרטה טונברג בת ה-16 נבחרה השנה!!!!. אף אחד לא ביקש מגרטה להנהיג, ובהתחלה גם אף אחד לא התייחס אליה, אבל היא יצרה מומנטום עולמי, ומגזין TIME מתאר אותה כמי ש"החלה תנועה גלובלית בכך שהבריזה מבית הספר, וביצעה שביתת לימודים למען האקלים".
אם אני צריך להגדיר מנהיגות במילה אחת, זו "השפעה". והעניין במנהיגות, ובהשפעה, שאתה אף פעם לא תדע על כמה אנשים השפעת, לאן האדוות של המנהיגות שלך הגיעו. לפעמים דווקא הדברים הקטנים, אפילו הלא מודעים, הם אלה שמשפיעים על אחרים – לכל החיים.
אז מתי הזמן הנכון לפתח מנהיגות? עכשיו! למה? הזדמנויות להנהיג נמצאות מסביבנו בשפע, והן בהישג יד, אבל כמו שאמר John wooden: "כשהזדמנות מגיעה, זה מאוחר מדי להתכונן"…
הפתרון – מעבר ממנהיגות ריאקטיבית למנהיגות קריאטיבית, ואת זה אנחנו עושים בסדנת מנהיגות מודעת. סדנת מנהיגות מודעת, מתבססת על תפיסת ה-Leadership Circle, והיא החוויה המתקדמת ביותר בתחום פיתוח המנהיגות. הסדנה מתמקדת בהבנת תפיסת המנהיגות הראקטיבית והמנהיגות הקריאטיבית. הסדנה מספקת כלים להבנה מעמיקה של התנהגויות ניהוליות והשפעתן על ביצועי הצוותים והארגון כולו.
מהי תפיסת המנהיגות המודעת וה- Leadership Circle?
מנהיגים אפקטיביים יותר הם מנהיגים בעלי מודעות עצמית גבוהה יותר. באמצעות מודל ה- Leadership Circle Profile (LCP), מנהלים יכולים להבין את המניעים להתנהגות שלהם, ולאבחן את מצב התודעה שלהם, וכך להתחיל ולדייק ולכוון את דפוסי ההתנהגות שלהם כדי להנהיג בצורה אפקטיבית יותר, דרך מנהיגות קריאטיבית.
תפיסת המנהיגות הראקטיבית והקראטיבית
ב-Leaderhip Circle Profile, יש הבחנה בין שני סוגי מנהיגות: מנהיגות ראקטיבית ומנהיגות קריאטיבית.
המנהיגות הראקטיבית פועלת מתוך פחד, רצון לא מודע לשמור על הזהות. התוצאה היא שבאופן לא מודע מנהל כזה מחפש שליטה שבאה לידי ביטוי בדרישה לפרפקציוניזם, הוא שוחק את הסביבה ואת עצמו באמצעות הנעת יתר, ומפגין אגרסיביות וכוחניות. בנוסף מנהל כזה יעטוף עצמו בשכבות הגנה באמצעות התנהגות יהירה, צינית וביקורתית. מנהל שמפחד משינויים ופגיעה במעמדו, יהיה צייתן ובחלק גדול מהמקרים ירצה את הרמה הממונה, כדי להרגיש שייך, ויפעל בשמרנות ואף בפאסיביות.
במהלך הסדנה אנחנו פועלים כדי לעבור לפעול מתוך מנהיגות קריאטיבית, הפועלת מתוך תשוקה, חזון ומשמעות. זוהי מנהיגות שמפגינה שאיפה להשגים באמצעות הנעה לחזון, תוך שילוב מודעות מערכתית, אך שמה דגש גם על תקשורת בריאה עם האנשים, טיפוח שיתופי פעולה, עבודת צוות, חניכת האנשים, תוך גילוי אותנטיות, אומץ והרבה מודעות עצמית. זוהי מנהיגות סקרנית, פתוחה ולומדת, המפגינה ביטחון ואומץ.
הצטרפו אלי לסדנה וגלו כיצד ניתן לשפר את יכולות הניהול שלכם ולפתח מנהיגות קריאטיבית ואפקטיבית!

סדנאות מנהיגות
סדנאות מנהיגות הן חלק בלתי נפרד מהתהליך של פיתוח מנהיגות, והשבחת שדרת ניהול איכותית בארגונים, כחלק מתכנית פיתוח מנהלים.
מהי סדנת מנהיגות?
סדנת מנהיגת היא מפגש קבוצתי, המוקדש לפיתוח תפיסות ומיומנויות ניהול ומנהיגות. הסדנה כוללת מגוון רחב של פעילויות, כולל הרצאות, תרגילים מעשיים, דיונים קבוצתיים, סימולציות ומקרי בוחן. הסדנה מתמקדת בידע מעשי וכלים פרקטיים שניתן ליישם בעבודה היומיומית.
סדנאות למנהלים מתקיימות במגוון תחומים כגון "מנהיגות אותנטית", "מנהיגות משרתת", "יצירתיות", "תרבות ארגונית", "מחוברות – Engagement", "סדנת חוזקות", "סדנת תפיסת תפקיד", "סדנת נטוורקינג" ועוד בהתאם לצרכי הארגון.
מטרות סדנת מנהיגות:
- מענה לצרכי המנהיגות בארגון: בתכנון הסדנה ממפים את צרכי הארגון לאור משימותיו וייעודו, ונותנים מענה לכל צורך, הן מבחינת פיתוח התפיסה המנהיגותית הנדרשת והן מבחינת מיומנויות ניהלויות.
- פיתוח תפיסת מנהיגות: הסדנה מספקת הזדמנויות לגיבוש ועיצוב תפיסת מנהיגות אפקטיבית, תוך פיתוח מודעות עצמית, ובהלימה לחזון, לערכים ולאמונות.
- פיתוח מיומנויות ניהוליות: הסדנה מספקת כלים לשיפור מיומנויות ניהוליות מרכזיות, כגון קבלת החלטות, פתרון בעיות, ניהול זמן ותקשורת אפקטיבית.
- שיפור ביצועים ארגוניים: מנהלים ומנהיגים מיומנים תורמים לביצועים גבוהים יותר של הצוותים שלהם ושל הארגון כולו. סדנת מנהיגות מסייעות למנהיגים לפתח אסטרטגיות ניהוליות שמובילות לשיפור התוצאות העסקיות.
- פיתוח תרבות ארגונית חיובית: סדנת מנהיגות עוזרת לבנות ולחזק תרבות של שיתוף פעולה, מחויבות, מעורבות, חדשנות, חוסן והתמודדות עם שינויים בתוך הארגון.
תוכן סדנת מנהיגות:
- התמקדות בתוכן מעשי: תרגולים מעשיים, סימולציות ודיונים קבוצתיים המסייעים למשתתפים ליישם את הידע הנרכש ולתרגל מיומנויות חדשות.
- אימון אישי וקבוצתי: חלק מהסדנאות כוללות אימון אישי, שמסייע למנהיגים לפתח תובנות אישיות ולהתמודד עם אתגרים ספציפיים.
- התאמה לצרכים ספציפיים: הסדנאות מותאמות לקהל היעד ולצרכים של הארגון ושל ההנהלה, ומשקפות את האתגרים והיעדים הייחודיים של כל קבוצה.
ערך למנהלים ולארגונים:
- מנהיגות אפקטיבית יותר: מנהיגות אפקטיבית יותר, המשפיעה דרך חזון ברור ומעורר השראה, באמצעות תקשורת בריאה, יצירתיות ואומץ.
- שיפור ביצועים אישיים וארגוניים: יישום תפיסות, כלים וטכניקות הנלמדים בסדנה, המביאים לשיפור בביצועים האישיים והארגוניים, וכתוצאה מכך לשיפור בתוצאות העסקיות.
- קידום תרבות ארגונית חיובית: בניית תרבות ארגונית שבה מנהיגות חיובית, שבה חדשנות, שיתוף פעולה ופתיחות הן ערכים מרכזיים, תוך יצירת מרחב פסיכולוגי בטוח.
- יכולת התמודדות עם שינוי: שיפור הכושר והחוסן הארגוני להתמודדות עם אתגרים ושינויים משמעותיים.