תחשבו לרגע לפני שאתם ממשיכים, מה מנהיגים משחקים, דמקה או שחמט?
ההבדל העיקרי בין דמקה לשחמט הוא שבדמקה כל הכלים נעים באותה צורה, ובשחמט כל כלי נע אחרת. אם רוצים להצטיין בשחמט צריך לדעת מה היכולת של כל כלי, לשלב אותו במהלכים יחודיים, ולהביא את החוזקות והיתרונות שלו לידי ביטוי כדי לנצח. מנהיגים משחקים שחמט, בחיים האמיתיים אין דמקה.
מנהיגות זה לתת לכולם את אותו היחס?
יש הבדל בין שוויון להוגנות, שוויון זה לתת לכולם את אותו היחס או אותם האמצעים, והוגנות זה לתת לכל אחד את היחס והאמצעים המתאימים לו.
מורה בבי"ס חילקה לכל אחד מהתלמידים בכיתה פתק ובו נכתב באיזה איבר בגוף הוא נפצע. לאחר מכן הגיעה לתלמיד הראשון ושאלה "היכן נפצעת"? התלמיד ענה "באצבע". המורה חבשה את אצבעו והמשיכה לתלמיד הבא, גם אותו שאלה היכן נפצע ולא משנה מה הייתה תשובתו, היא חבשה לו את האצבע. כך עברה את כל התלמידים.
בסוף ההדגמה נעמדה המורה מול הכיתה ואמרה "תלמידים יקרים, כל אחד מכם קיבל ממני טיפול שווה, אבל כפי שאתם רואים, יחס שווה לא תמיד מועיל…" מאותו הרגע, בכל פעם שאחד התלמידים התלונן על יחס שונה, הזכירה המורה את ההדגמה עם התחבושות.
שוויון זה להתמקד בנקודת ההתחלה, הוגנות זה להתמקד בתוצאה הסופית. להתייחס לכולם בשוויון זאת לא מנהיגות, להתייחס לכולם בהוגנות זאת מנהיגות.
הרעיון במנהיגות הוא שאין כלל ויוצא מהכלל, הכל יוצא מהכלל.
ה"מנהיגות המצבית" מתבססת על תפיסה לפיה אין סגנון מנהיגות קבוע, הנותן מענה לכל הסיטואציות, אלא שהמנהיג צריך להתאים את הסגנון לפי המשימה והאנשים.
המנהיגות המצבית מדברת על הגדרת מטרות משותפת למנהיג ולמונהג, על ניתוח היכולת והמחויבות של המונהג, והתאמת הסגנון המנהיגותי הרלוונטי – יותר תמיכה או יותר הכוונה.
בבסיס הרעיון, התאמת "חליפה אישית" (Tailor made) לכל מונהג, בהתאם לצרכים ולשלב ההתפתחותי שלו, לאור המטרות המוגדרות.
אין דבר יותר לא שוויוני, מלתת לאנשים שונים יחס שווה.