נתקלתם במנהיג מושלם?

אנחנו מטיילים בג'ונגל, ומתלבטים מיהו הטורף הכי טוב? אחד אומר שהאריה ושזה די ברור, השני אומר שהברדלס כי הוא החיה הכי מהירה, השלישי אומר שהקרוקודיל מכיוון שהוא לא מפחד מאף אחד. אחרי שלא מגיעים להסכמה, אנחנו מחליטים "לשבט" את הטורף המושלם, שמים לו לסת של קרוקודיל, צוואר של ג'ירפה, זנב של עקרב, רעמה של אריה, כנפיים של אלבטרוס ורגליים של ברדלס, והנה יש לנו את הטורף המושלם.
רק שיש בעיה אחת, הטורף המושלם שלנו קורס עם כל איבריו, ולא מצליח לתפקד.
הסיבה היא שדברים מושלמים יש רק באגדות. לכן המנהיג המושלם הוא בעצם "חד קרן", הוא מיתוס.
 
יש לנו צפיות גבוהות מאוד מהמנהיגים שלנו, אנחנו רוצים מנהיגים מושלמים, ומגיע לנו, כאלה שכל החלטה שלהם תהיה בול. הבעיה היא שאין מנהיגים כאלה, וככל שאנחנו נבין את זה, אולי נתחיל לצפות למשהו יותר ראלי. אבל גם ככל שהמנהיגים שלנו יבינו שהם לא יכולים להיות מנהיגים מושלמים, כל הזמן ובכל דבר, יהיה להם טוב יותר, לארגונים שהם מובילים, ובעצם לכולנו.
 
המיתוס על המנהיג המושלם, שנובע בין היתר מתפיסת "האדם הגדול", זה שיגיע ויגאל אותנו מהמצב הקיים לעבר עתיד מושלם, גורם לצפיות לא הגיוניות מהמנהיגים, ובפועל מנהיגים שמנסים לעמוד בצפיות הללו, מתישים את עצמם, ובעיקר פוגעים בארגונים שלהם. רק כשהמנהיגים יכירו בעובדה שהם לא מושלמים ושהם גם לא יהיו, שיש להם חוזקות אבל גם חולשות, רק אז הם יוכלו להיות פתוחים ולהעזר באנשים אחרים, בשביל לחפות על יכולות שחסרות להם.
 
מספר מחקרים שונים מציגים 4 יכולות מרכזיות למנהיגות, שנמצאות ברמות אחרות אצל כל מנהיג, והן נדרשות בשביל מנהיגות אפקטיבית, בין אם הן יכולות של המנהיג או יכולות של אחרים שהמנהיג נעזר בהן:
 
# הגדרת המציאותהיכולת להבין את העולם שסביבנו, את ההקשר שבו אנו פועלים, היכולת לצייר מפה שתייצג את הסיטואציה הנוכחית, כולל האתגרים וההזדמנויות. היכולת להבין את הסביבה וההקשר, ולהסביר את המורכבות באופן ברור ופשוט לאנשים, כך שכל האנשים בארגון יאחזו באותה "מפה", היא נקודת ההתחלה למנהיגות, והיא תהליך מתמשך.
 
# תקשורת בינאישית – מנהיגים שחושבים שהם מושלמים, כמעט ולא מתייעצים, ואם כן, אז בעיקר עם אנשי המעגל הפנימי הקרוב אליהם. עם שאר האנשים הם מתקשרים בעיקר בפקודות ומשימות. היכולת לתקשר כוללת את היכולת להקשיב, להסביר ולהתחבר. בלהקשיב הכוונה לשמוע עם כוונה ובכנות, להבין את המחשבות והרגשות של האחר, ולהשהות את השיפוט לגבי הדברים. בלהסביר הכוונה ליכולת להעביר מסרים, ואת נקודת המבט של המנהיג באופן ברור. בלהתחבר הכוונה ליכולת ליצור ולתחזק קשרים, בתוך הארגון ומחוצה לו, שיאפשרו למנהיג ולארגון גישה לאנשים שיוכלו לסייע במימוש מטרות מגוונות.
 
# הגדרת חזוןהיכולת ליצור תמונת עתיד משכנעת, שנותנת משמעות לעבודה היומיומית, מלהיבה ומחברת את האנשים למטרה משותפת, גם אם אין תכנית קונקרטית למימוש החזון.
 
# יכולת ביצוע – בסופו של דבר, גם החזון הכי משכנע יאבד מערכו אם יהיה תלוש, ולא מחובר למציאות היומיומית של הארגון. יכולת ביצוע היא היכולת להתגבר על אתגרים יומיומיים בדרך למימוש החזון, באמצעות תשומת לב לפרטים ויצירתיות, זו היכולת לקחת חזון מופשט ולהפכו לפעולות פרקטיות.
בדרך כלל מנהיגים חזקים בחלק מהיכולות, וכשמנהיגים בוחרים מסביבם אנשים שהם "בבושקות" שלהם, הארגון הופך להיות מוטה לכיוון יכולת אחת, ומפספס את היכולות ההכרחיות כדי לשרוד בעולם משתנה ומורכב. זו הסיבה ש-4 יכולות המנהיגות צריכות להיות מאוזנות ברמת מנהיגות הארגון, ולא בהכרח אצל המנהיג עצמו.
 
אז הבנו שמנהיג מושלם הוא סוג של חד-קרן, מיתוס שלא קיים, וגם המנהיג המוכשר ביותר צריך לצידו אנשים שיתרמו ויעזרו לו להנהיג. במקום לחפש מנהיגים מושלמים, כדאי לחפש מנהיגים שלמים.

מעניין? שתפו 

WhatsApp
Email
LinkedIn
Twitter
Facebook

2 מחשבות על “נתקלתם במנהיג מושלם?”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עשוי לעניין אותך גם

ניהול זמן
אייל גונן

יותר פגישות, פחות עבודה

למרות שלפגישות יש משמעות פורמלית וא-פורמלית בארגונים, מחקר חדש מצא ש-70% מכלל הפגישות מונעים מהעובדים לעבוד ולהשלים את המשימות שלהם, והמחיר הוא לא רק פגיעה ביעילות ואפקטיביות העבודה, אלא גם פגיעה ברווחה הפסיכולוגית, הפיזית והנפשית.

במחקר שפורסם לאחרונה בדקו 76 חברות, וכשצמצמו את נפח הפגישות ב-40%, תפוקת העובדים עלתה ב-71%!! העובדים הרגישו מועצמים ואוטונומיים יותר, וכך התוצאה הייתה עליה של 52% בשביעות הרצון.

היתרונות של צמצום הפגישות מגיעים לרמה האופטימלית ביותר לאחר צמצום הפגישות ב-80%-60%, ויורדים בצמצום נוסף מעבר לכך. כשהפגישות מצטמצמות כמעט לחלוטין, שביעות הרצון, הפרודוקטיביות ומעורבות העובדים יורדים משמעותית, מפני שמגיעים לרמה שהאנשים מרגישים שלא רואים אותם כלל, ולכן המחקר ממליץ על שמירה של יום-יומיים לפגישות.

קרא עוד »
התפתחות אישית
אייל גונן

מנהיגות ואפקט פיגמליון

במטה אנליזה שחקרה 100 שנות פיתוח מנהיגות, טען אבוליו, מחוקרי המנהיגות הגדולים, כי "ההשפעה הגדולה ביותר על ההתפתחות, היא הגברת האמונה במונהגים. להטמיע בהם את השכנוע העצמי שהם טובים בביצוע המשימות, יותר משהם חשבו".

למנהיגים יש השפעה גדולה על האנשים שסביבם, הצפייה של המנהיגים מהמונהגים משפיעה מאוד על הצמיחה, ובמידה רבה "למה שאתה מצפה, זה מה שאתה מקבל". הרב קרליבך אמר "כל מה שילד צריך, זה מבוגר אחד שיאמין בו", אבל האמת היא שכל אחד צריך מישהו שיאמין בו. לא סתם אחת ההגדרות של מנהיגות היא לגרום לאנשים להגיע למקום שהם לא היו מגיעים אליו לבד, והשלב הראשון הוא להראות לאנשים שאתה רואה בהם יותר ממה שהם רואים בעצמם.

קרא עוד »
מנהיגות חדשה הרצאת מנהיגות מהי מנהיגות סדנת מנהיגות מנהיגות אפקטיבית מנהיג חזון מנהיגות משרתת מנהיגות מעצבת אייל גונן מנהיגות מזווית אחרת הגדרת מנהיגות
מנהיגות
אייל גונן

מה ההבדל בין מנהיגות מסורתית למנהיגות החדשה?

המנהיגות החדשה היא מנהיגות קשובה, מקדמת שיתופי פעולה, משרתת רעיון ואנשים, מעצימה, מבזרת את המשאבים, מטפחת מנהיגים בארגון, ודואגת לתחושת המשמעות של האנשים. זוהי מנהיגות פתוחה ללמידה, שמפגינה אותנטיות ופגיעות, שקיפות, משתפת באתגרים ופתוחה לרעיונות חדשים מכל דרג בארגון.

המנהיגות המסורתית פועלת ממקורות כח חיצוניים, ואילו המנהיגות החדשה פועלת ממקורות כח פנימיים, שמביא לידי ביטוי דרך תקשורת בריאה ואפקטיבית, את הערכים, המשמעות והמחויבות. המנהיגות החדשה מביאה לידי ביטוי "מיומנויות רכות" ואינטליגנציה רגשית, על פני הרציונליזציה של המנהיגות המסורתית.

קרא עוד »